Bæredygtighed på Uldum Højskole
På Uldum Højskole tager vi klimaudfordringerne alvorligt. Vi gør løbende en stor indsats for at fremme bæredygtigheden på Uldum Højskole. Vi sparer på strømmen, vi reducerer vores madspild og vi nedbringer vores varmeforbrug ved at udskifte vinduer og isolere bygningerne.
Herunder kan du læse lidt om de forskellige tiltag, som gør højskolen mere bæredygtige:
Uldum Højskole sparer på strømmen – og får bedre lys
– Solceller – vi har et solcelleanlæg, som producerer 40.000 Kw om året. Det svarer til 25 % af vores elforbrug. (billedet herover)
– Næsten hele skolen blive belyst af LED-pærer – det giver langt bedre lys og samtidig sparer det en masse strøm.
– Ventilationen i vores svømmehal og idrætssal er energitunge. Derfor har vi udskiftet begge fornyligt og dermed reduceret vores energiforbrug betragteligt.
– Pumper i vores svømmehallen, er udskiftet til lavenergi.
Uldum Højskole holder varmen – og bruger mindre energi på det
– Vi har efterisoleret tagene på to elevfløje
– Næsen hele skolen har fået nye vinduer. Der er blevet skiftet ikke mindre end 450 vinduer til nye lavenergivinduer.
– Vores varme kommer fra træflis via det lokale varmeværk. Biomasse er ikke på sigt den bedste energiløsning, men på den korte bane er det bedre end fossile brændstoffer i en overgangsfase.
Vi spiser godt – og undgår madspild
– Vi sorterer vores affald og sender vores madaffald til virksomheden Daka. De laver vores madrester om til biogas, som bla. de århusianske busser kører på. Ved at genanvende madaffaldet sparer vi hvert år cirka 3700 kg CO2 .
– 3 dage om ugen spiser alle vegetarisk.
– Vi har vegetartilbud og det benytter ca en fjerdedel af vores elever sig af.
– Vi har reduceret vores kødforbrug – bl.a. spiser vi en tredjedel mindre oksekød i dag end for 5 år siden.
– 30 % af vores mad er økologisk
Og alt det andet Uldum Højskole gør…
– På vores to studieture for alle skolens elever har vi valgt rejsemål der kan nås med bus (Thy i Danmark og Brügge i Belgien)
– Vi har flere fag højskoleleverne kan vælge som handler om klima, biodiversitet og bæredygtighed, de hedder Klimaklubben, Sank og spis og Naturen kalder
– Vi sorterer vores affald
– Vores rengøringsmidler er svanemærkede
– Vi har installeret vandbesparende toiletter på hele skolen
Flyrejsen til Kenya udgør et dilemma for os…
10-20 af vores elever rejser hvert år med på vores to ture til Kenya i forlængelse af det lange kursus. På den ene side er det helt vildt hvor meget CO2 det udleder, og på den anden side mener vi, at det er en del af vores skoles forpligtelse af bidrage til den globale dannelse. Unge mennesker skal ud og møde verden! Opleve naturens vidundere og den kulturelle mangfoldighed. Gennem mødet med andre kulturer skærper vi vores bevidsthed om, at tiden skriger på solidaritet på tværs af grænserne.
På vores rejse til Kenya møder vi ikke kun klimaudfordringerne, men også mange af de andre store problemer, som verden står overfor; fattigdom, ulighed, mangel på basale rettigheder, korruption mv.
I Kenya møder vi mennesker, der knokler for at skabe bedre vilkår for sig selv og sine medmennesker. Vi møder unge der engagerer sig i kampen mod omskæring af unge kvinder, og kæmper for at komme korruption og økonomisk ulighed til livs. Det er meget inspirerende og knaldgod højskole.
Unge mennesker skal opleve verden på egen krop – og det gør vi på vores fantastiske og indholdsrige 3 ugers rejse til Kenya, som er lavet i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke. En stor del af betalingen for rejsen går til at drive den platform, som Mellemfolkeligt Samvirke har i Kenya. Platformen er en base for unge engagerede mennesker, der skaber forandring i deres hjemland.