<img height="1" width="1" alt="pixel" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=421063918258297&ev=PageView&noscript=1" />

Hærvejen
1. -7. juli 2024

UDSOLGT – mulighed for venteliste

Vi henviser til vores andet vandrekursus Østjyske Landskaber

Uldum Højskole indbyder til en uges samvær om natur, kultur og historie med vandringer langs de gamle hærvejsspor. 

Vi vil på fem ture opleve smukke og særprægede landskaber og spændende kultursteder. Oldtidshøje, kirker, galgehøje, diger og helligkilder fortæller om færden, livsvilkår og levevis gennem århundreder. De enkelte dage omkranses af traditionsrige højskoletilbud med morgensamlinger, svømmetilbud, foredrag, kulturelle indslag og aftensamlinger.

En vej med mange navne og stor betydning
Hærvejen er et gammelt navn for skare eller flok og hentyder til vejens store betydning som færdselsåre ned gennem Jylland.  Kongevejen henviser blandt andet til vejens militære betydning, hvor den i ufredstider benyttedes af danske og fremmede hære. Med navnet pilgrimsvejen sigtes der mod, at vejen i middelalderen var en del af ruten på vandringer til helligsteder sydpå. Navne som studedriver- og oksevejen fortæller om vejstrøgets økonomiske og handelspolitiske betydning.

Steder og strækninger 

Hærvejen løber langs den jyske højderyg og det store vandskel, der blev dannet ved isens hovedopholdslinje fra sidste istid. Hærvejen følger således grænsen mellem Øst og Vestjylland. Netop kontrasten mellem de forskellige landskabstyper bevirker et mangfoldigt og afvekslende naturlandskab. Vi vil dels følge de gamle spor, dels gå på tværs, så vi får en oplevelse af århundreders naturlige vejstrøg på langs af den jyske højderyg. Gennem oplæg før og under turene, vil vi fortælle om samspillet mellem natur, kultur og historie på Hærvejen.

Turenes ramme og rytme

I fem dage vil vi følge Hærvejens gamle spor og sætter fokus på forskellige sider af hærvejens historie. Vi starter i syd på Randbøl hede og slutter i nord ved Hald sø. Turene veksler mellem vandringer langs smukke hærvejsstrøg og rundvisninger til kulturhistoriske seværdigheder. Vandringerne vil svinge mellem 8 til 13 km. Under de længere vandreture vil bussen følge med ad tværgående veje, så du har mulighed for at køre med bussen på dele af strækningen, hvis du ikke er i stand til at gå hele turen.
Der er afgang med bussen kl. 9.30 og vi er hjemme igen omkring kl. 16.30. Et smukt og egnet sted undervejs på turen nyder vi en frokost, som medbringes af bussen.

De fem ture

Studedriverne – tirsdag: Over Randbøl hede og Frederikshåb Plantage. 9 km. vandring over heden, indlandsklitterne, syvårssøerne og gennem plantagen og med stop ved Klebæk Høje.

Fra vikinger til kristne – onsdag: Til Kongernes Jelling hvor vi starter dagen med en rundvisning. Videre til Vejle Ådal og Ravningbroen. Vandring 8 km. til udsigtspunktet Runkenbjerg og videre til Bindeballe Købmandsgård.

På toppen af højderyggen – torsdag: Vi starter dagens tur ved Øster Nykirke og derefter til kilderne ved Gudenåens og Skjernåens udspring. 13 km vandring til Vester Mølle ved Rørbæk Sø via Bryggerø og Fårebanke.

Beboelser langs Hærvejen – fredag: Besøg på Giveegnens museum og videre til vandretur på 9 km i Stenholt skov og Bølling sø nord for Engesvang.

Fra pilgrimsvandringer til reformationen – lørdag: Hald sø ved Viborg. 8 km vandring i en fantastisk varieret natur. En historisk perle og masser af spændende hærvejshistorie.

DAGSPROGRAM

7.00 Svømmetilbud.
7.45 Morgenmad.
8.30 Morgensamling
9.30 Afgang til dagens vandretur
Efter hjemkomst cirka kl. 16.45, er der igen mulighed for at komme i svømmehallen
18.00 Aftensmad.
19.00 Oplæg til næste dags tur.
19.30 Foredrag eller sangtime
20.30 Aftensamling med kaffe/the og kage

HVIS DU HAR SPØRGSMÅL  

Du er velkommen til at kontakte os på:
75678211

[email protected]

PRISER

Dobbeltværelser 4.600,-
Enkeltværelse med bad og toilet på værelset 5.100,-
Enkeltværelse med bad og toilet på gangen 4.600,-

Studerende kan få 700 kr. i rabat mod fremvisning af studiekort.

TILMELDING

Bliver du forhindret i at deltage på kurset, betaler vi det fulde beløb tilbage.

Udsolgt – du kan komme på venteliste ved at lave en tilmelding

Tilmelding klik her