Uldum Højskole indbyder til en uges samvær om natur, kultur og historie med vandringer langs de gamle hærvejsspor.
Vi vil på fem ture opleve smukke og særprægede landskaber og spændende kultursteder. Oldtidshøje, kirker, galgehøje, diger og helligkilder fortæller om færden, livsvilkår og levevis gennem århundreder. De enkelte dage omkranses af traditionsrige højskoletilbud med morgensamlinger, svømmetilbud, foredrag, kulturelle indslag og aftensamlinger.
En vej med mange navne og stor betydning
Hærvejen er et gammelt navn for skare eller flok og hentyder til vejens store betydning som færdselsåre ned gennem Jylland. Kongevejen henviser blandt andet til vejens militære betydning, hvor den i ufredstider benyttedes af danske og fremmede hære. Med navnet pilgrimsvejen sigtes der mod, at vejen i middelalderen var en del af ruten på vandringer til helligsteder sydpå. Navne som studedriver- og oksevejen fortæller om vejstrøgets økonomiske og handelspolitiske betydning.
Steder og strækninger – klik her
Hærvejen løber langs den jyske højderyg og det store vandskel, der blev dannet ved isens hovedopholdslinje fra sidste istid. Hærvejen følger således grænsen mellem Øst og Vestjylland. Netop kontrasten mellem de forskellige landskabstyper bevirker et mangfoldigt og afvekslende naturlandskab. Vi vil dels følge de gamle spor, dels gå på tværs, så vi får en oplevelse af århundreders naturlige vejstrøg på langs af den jyske højderyg. Gennem oplæg før og under turene, vil vi fortælle om samspillet mellem natur, kultur og historie på Hærvejen.
Turenes ramme og rytme – klik her
I fem dage vil vi følge Hærvejens gamle spor og sætter fokus på forskellige sider af hærvejens historie. Vi starter i syd på Randbøl hede og slutter i nord ved Hald sø. Turene veksler mellem vandringer langs smukke hærvejsstrøg og rundvisninger til kulturhistoriske seværdigheder. Vandringerne vil svinge mellem 8 til 13 km. Under de længere vandreture vil bussen følge med ad tværgående veje, så du har mulighed for at køre med bussen på dele af strækningen, hvis du ikke er i stand til at gå hele turen.
Der er afgang med bussen kl. 9.30 og vi er hjemme igen omkring kl. 16.30. Et smukt og egnet sted undervejs på turen nyder vi en frokost, som medbringes af bussen.
Læs om de fem ture – klik her
Studedriverne – tirsdag: Over Randbøl hede og Frederikshåb Plantage. 9 km. vandring over heden, indlandsklitterne, syvårssøerne og gennem plantagen og med stop ved Klebæk Høje.
Fra vikinger til kristne – onsdag: Til Kongernes Jelling hvor vi starter dagen med en rundvisning. Videre til Vejle Ådal og Ravningbroen. Vandring 8 km. til udsigtspunktet Runkenbjerg og videre til Bindeballe Købmandsgård.
På toppen af højderyggen – torsdag: Vi starter dagens tur ved Øster Nykirke og derefter til kilderne ved Gudenåens og Skjernåens udspring. 13 km vandring til Vester Mølle ved Rørbæk Sø via Bryggerø og Fårebanke.
Beboelser langs Hærvejen – fredag: Besøg på Giveegnens museum og videre til vandretur på 9 km i Stenholt skov og Bølling sø nord for Engesvang.
Fra pilgrimsvandringer til reformationen – lørdag: Hald sø ved Viborg. 8 km vandring i en fantastisk varieret natur. En historisk perle og masser af spændende hærvejshistorie.
Læs om andre indslag og højskoletilbud – klik her
Morgensamling
Efter morgenmaden kl. 7.45-8.30 starter dagens program i foredragssalen kl. 8.30 – 9.00 med sang og en historie, et stykke musik eller en fortælling.
Om aftenen
Efter middagen kl. 18.00 er der fra kl. 19.00 oplæg til næste dags udflugt. Derefter sangtime eller foredrag, efterfulgt af en aftensamling med fællessange og fortælling.
Svømmetilbud
Før morgenmaden og sidst på eftermiddagen kan man benytte højskolens egen svømmehal.
Praktiske oplysninger – klik her
Indkvartering
Du kan vælge mellem indkvartering på enkeltværelse eller dobbeltværelse i vores elevfløje med fuld opredning. Værelserne er med eget toilet og bad, dog er enkeltværelser i gammel fløj med toilet og bad på gangen.
Priser
Dobbeltværelse 4.400 kr.
Enkeltværelse med toilet og bad 4.900 kr.
Enkeltværelse med toilet og bad på gangen 4.400 kr.
Kost
Særlige ønsker til kosten, fx vegetar eller specialkost pga sygdom, påføres tilmeldingsedlen. Øl, vand og vin kan købes til aftensmaden.
Kursusleder er Kurt Willumsen, forstander.